Recenzija monitor LG 27GN650-B

LG Monitorji Testi

Monitor LG 27GN650-B je odličen 27 palčni igričarski budžet monitor. Za visoko odzivnost tekoče igranje poskrbi nizka vhodna zakasnitev, 144Hz frekvence osveževanja in izjemen odzivni čas. Monitor podpira tako FreeSync, kot G-SYNC. Monitorju daje 27 palcev občutek poglobljenosti, a za zahtevnejše uporabnike in resno delo je to nekoliko premalo. HDR izkušnja je zadovoljiva, nikakor pa je ne bi označil kot nek presežek, kar pa glede na ceno niti ni presenetljivo. 27GN650-B ima nizko kontrastno razmerje, nima lokalnega zatemnjevanja in enostavno ne premore dovolj svetilnosti, da bi bili poudarki dovolj opazni.

Dizajn ne odstopa od 27GN850-B in ostalih LG UltraGear monitorjev, ki so prišli na tržišče v 2020. Ima raven, neukrivljen zaslon s tankimi stranicami ob straneh in zgoraj, medtem ko je spodnji del okvirja nekoliko debelejši. Razen nekaj zaplat rdeče na stojalu in hrbtni strani monitorja, je ta večinoma elegantno črn. LG 27GN650-B omogoča nastavitev višine monitorja (HAS) in obračanje po osi, a premore precej omejen nagib (-5/+15).  Lični utori v nosilcu, ponujajo dovolj prostora, zato lahko kable uredimo lično, vseeno pa bi lahko LG menadžment kablov izpeljal bolje. Sam monitor je precej tanek, vendar so noge stojala v obliki črke V dokaj dolge, zato ni primeren za mize z manj globine. Alternativa je seveda vgrajen VESA nastavek, ki omogoča pritrditev na steno. Izdelava deluje kvalitetno in spodobno, kljub temu da je iz plastike, ki načeloma ponavadi res ne daje takšnega vtisa.

IPS paneli po pravilu nudijo povprečno razmerje kontrasta, zato LG 27GN650-B ni nič drugačen, ko gre za prikazovanje črnine v temnem okolju. Tako rekoč  skoraj popolnoma ustreza oglaševanemu 1000:1 razmerju, ki pa sicer lahko odstopa od matrike do matrike. SDR ima dostojen nivo svetlosti. ki je skladen skozi različne vsebine. Svetilnost je dovolj visoka za uporabo v temnih in zmerno osvetljenih prostorih, vendar ne dovolj, da bi se izkazal tudi tam, kjer je vir svetlob močnejši. Nivo svetlosti pri HDR je povprečen, nekoliko višji, kot pri SDR, vendar daleč od tega kar bi si želeli za HDR. Ne glede na vsebino sama svetilnost ostaja konsistentna.

Kot horizontalnega gledanja je pri LG 27GN650-B izvrsten, kar pomeni da je vidljivost slike dobra tudi, ko jo gledamo od strani, kar pride prav recimo za co-op igre ali pa samo ko imamo med igranjem gledalce. Tudi vertikalni  kot gledanja ni napačen, vseeno pa se nekaj izgubi, ko gledamo zaslon z višine ali od spodaj. Enotnost med sivinami je prav tako odlična. Ob straneh je sicer nekoliko temnejša, ampak na srečo na samem zaslonu to ne povzroča nobenih pack. Ta odlična enotnost pride do izraza, takrat ko je slika na ekranu skoraj popolnoma temna. Tovarniška kalibracija monitorja je naravnost odlična. Večina barv in sivin je dokaj točno nastavljenih, saj nekih večjih nepravilnosti s sprostim očesom skoraj ne opazimo. Temperatura barve je zelo blizu 6500K, jo pa vleče nekoliko v hladnejšo stran barvnega spektra, vendar daleč od tega, da bi to bilo moteče. Gamma sledi sRGB krivulji relativno dobro, ampak temnejši prikazi, delujejo nekoliko svetleje kot bi morali. To pride do izraza še posebej kadar imamo na ekranu vsebino s temnimi poudarki. Nujno je potrebno izpostaviti Gamut. Ta je naravnost fantastičen, saj podpira celotno paleto sRGB, ki sovpada z Adobe RGB in se uporablja predvsem pri tiskanju fotografij.

LG 27GN650-B ima pri največji hitrosti osveževanja izjemen odzivni čas (1ms), zaradi česar je gibanje za hitro premikajočimi predmeti jasno in skoraj brez sledi. Priporočena nastavitev overdrive-a je Normal. Možnosti Fast in Faster pa prehitevata, kar povzroča obratni ghosting. 27 palčnik ima integrirano tudi osvetlitev ozadja, ki deluje dobro in brez motečega utripanja ob vseh stopnjah svetlosti, čemur bodo precej hvaležne vaše oči, ki bodo posledično manj utrujene. Združljiv je tudi s FreeSync in G-SYNC, vendar G-SYNC deluje samo preko DisplayPort povezave.

LG 27GN650-B je resnično vrhunski igralni monitor. Res je da bi lahko bil v nekaterih pogledih še boljši, toda razmerje med ceno in tem kar monitor prestavlja je vsekakor odlično. Zasnovan je za gejmerje, zaradi česar bodo mogoče prikrajšani predvsem tisti, ki bi ga želeli uporabljati tudi za resno delo. Vseeno pa je dokaj soliden tudi po tej plati, verjetno pa tudi veliko boljši, kot marsikateri monitor v tem rangu poslovnega razreda.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja