Recenzija: AOC 27V2Q 75Hz IPS

AOC monitorji Monitorji Testi

AOC 27V2Q lahko povzamemo z dvema besedama: Resnično tanek. Zaslon LCD meri na zgornjem robu le 7,9 mm, na spodnjem robu pa le 18 mm. 27V2Q daje zato resnično vitek in eleganten videz.

Ponaša se tudi s seznamom funkcij, ki bi moral pritegniti dokaj širok izbor kupcev. 27-palčni zaslon ima ločljivost 1920 x 1080 slikovnih pik, za dobre kote gledanja in barvno natančnost uporablja LCD tipa IPS, ima pa tudi nekaj skromnih gejmerskih lastnosti. Največja hitrost osveževanja 75Hz, kar je še vedno veliko bolje kot samo 60Hz, ki jih ponuja veliko drugih podobnih zaslonov v tem cenovnem razredu. Odzivni čas je 5 ms, podpira za tudi Freesync. Vse to se za slabih 184€ zdi potencialna dobra kupčija, zato preverimo podrobneje ali prinaša tisto, kar šteje.

Specifikacije:
Velikost zaslona: 27-palčni, 16: 9
Izvorna ločljivost: 1920 x 1080
Hitrost osveževanja: 75 Hz
Tip plošče: IPS, 6-bit + FRC
Razmerje kontrasta: 1.000: 1 native      
Svetlost: 250 cd / m2
Odzivni čas: 5 ms sive do sive
Prilagodljiva sinhronizacija: Fresync
Zaslonski vhodi: DisplayPort, HDMI
USB hub: Ne
Zvok: brez zvočnikov, 3,5 mm priključek za slušalke
Nagib: Da
Dvig: Ne
Vrtljiv: ne
Pivot: Ne
VESA: Ne
Garancija: 3 leta

 

 

Monitor je presenetljivo tanek. Tako tanke OLED zaslone smo že videli in dejstvo je, da njihov videz resnično poudari občutek velikega zaslona na vaši mizi, še posebej v kombinaciji z zelo ozkim okvirjem nizkega profila.

Že na prvi pogled je jasno, da je zaslon dobro zasnovan. Spodnji okvir in podstavek sta v preprosti svetleči črni barvi, stojalo pa je sestavljeno iz dveh tankih kovinskih stojal. Hrbet monitorja in zadnji del kovinskega stojala sta črna in matirana.

Dizajn je resnično vrhunski in izpopolnjen z minimalizmom, ki bo zagotovo pripomogel k pametnejši razporeditvi prostora na mizi. Kakovost izdelave sicer ni slaba, žal pa ne vrhunska, kar v končni fazi ob tako ugodni ceni niti ne pričakujemo.

 

Svetleča črna plastika podstavka in spodnjega okvirja videti lepo, vendar se material hitro opraska. Sama površina je iz materiala, ki hitro izda da prahu že dolgo nismo obrisali.

 

Morda je največji kompromis pri tem monitorju pomanjkanje možnosti za dodatne namestitev zaslona. Stojalo ponuja samo nastavitev nagiba, poleg tega pa nima možnosti odstranitve stojala in alternativne namestitve monitorja na steno, kar pa je cena tako tanko zasnovanega zaslona.

Za to obstaja dober razlog. Ker je monitor tako tanek je moral AOC, vso povezljivost zaslona premakniti v stojalo. Na njem boste našli vhod za napajanje ter video vhode (1 x DisplayPort, 1 x HDMI) in izhod za slušalke.

 

To je sicer čudovita rešitev, ki tudi olajša razporejanje kablov, vendar hkrati tudi pomeni manjko kakšne druge funkcije, kot na primer USB huba ali dodatnega HDMI vhoda. Dodaten kompromis tanke zasnove je, da je bilo treba napajalnik premakniti na monitorjevo zunanjost. Na srečo je vhod za napajanje zadovoljivo majhen, zato takšna postavitev ni moteča. Edine funkcije, ki jih boste našli na samem ohišju zaslona, je reža za zaklepanje Kensington na zadnji strani, gumbi na zaslonu in gumbi za vklop pod spodnjo ploščo.

Matrika je 27-palčna in ima ločljivost 1080p. Za nekatere uporabnike je to morda  pomanjkljivost, saj je za zaslon te velikosti bolj običajna ločljivost 1440p. Vseeno pa so nekateri uporabniki 27-palčnih monitorjev zadovoljni tudi z nižjo ločljivostjo, če že nimajo te celo raje, zato bomo presojo raje prepustili posamičnemu uporabniku.

IPS matrika zagotavlja dober vidni kot in boljšo reprodukcijo barv kot cenejše TN matrike. 6-bitna obdelava barv s FRC ne ponuja takšne polnosti kot 8-bitna matrika, vendar je več, kot dovolj primerna za splošno uporabo – če iščete profesionalni zaslon za urejanje slik in video , ta monitor najbrž ne bo idealna izbira.

AOC 27V2Q je za svojo ceno super vstopni model monitorja. Ponuja eleganten dizajn, dobro kakovost slike in ustrezne igralne zmogljivosti za ceno, ki je zelo konkurenčna. Za ta denar težko dobite cenejši IPS zaslon s podobno zasnovo.

 

V primerjavi z dražjimi IPS zasloni so barve nekoliko manj natančne in kontrastne, a na splošno vseeno ponuja več kot zadovoljivo sliko z dobrim barvnim ravnovesjem, koti gledanja in kontrastom.

Vsekakor je danes za dobro igralno izkušnjo 144Hz tako rekoč že standard, a je temu primerna tudi cena takšnega monitorja. Na splošno AOC 27V2Q dosega dobro ravnovesje med zmogljivostjo, estetiko in ceno. 27V2Q lahko kupite TUKAJ .

 

Prednosti:

Tanek, eleganten dizajn.

Dobra splošna kakovost slike.

Nizka cena.

75Hz je za igranje iger boljše od 60Hz.

Slabosti:

Osnovna igralna zmogljivost.

Nizka svetilost. Največja ločljivost le 1080p.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja